Барселона завърши втората фаза от реконструкцията на Олимпийския стадион.

Именно там, на хълма Монжуик в града, ще играе в следващия сезон (а вероятно и по-дълго) първият тим, както и женският състав на клуба.

Иконата "Камп Ноу" - една от най-символните арени в европейския футбол, постепенно ще бъде разрушена, а на нейно място ще се появи нов, супермодерен стадион.

Кадрите как багерите късат "парчета живо месо" от една футболна катедрала, станаха популярни в социалните мрежи. Ясно беше, че "Камп Ноу" трябваше да бъде заменен, тъй като дори на места не отговаряше на изискванията за сигурност на зрителите.

И въпреки това... Няма как да има и малко носталгия, и малко тъга.

Новият проект е за близо 1.5 милиарда, включва инфраструктура край арената и изцяло покрити трибуни за 105 хиляди зрители. Досега липсата на козирки за огромна част от зрителите също бе дефект на иначе митичното място.

Това ще е стадион-бижу, с който Барселона наистина ще се пренесе в друго измерение. Прогнозните приходи само от стадиона, музея и клубните магазини в него, са около 250 милиона евро годишно.

Което значи, че Барса ще изплати разходите за около 6 години само от това, което печели от самата арена.

В същото време, докато багерите събарят стария дом, новият вече претърпява пълната си промяна (на снимката долу). Олимпийският стадион дълго бе запуснат и почти не се използваше за големи състезания и мачове, но сега става централен в проекта.

И Барса инвестира 20 милиона евро в реконструкцията му, като всичко, което клубът ще подобри за старта на новия сезон по арената, остава и после на нея - въпреки че тя е собственост на общината.

Снимка: Getty Images