Светът на футбола (и не само) се готви да се сбогува с Емилиано Сала, загинал трагично при полет над Ламанша към новия си отбор Кардиф във Висшата лига.

Аржентинският нападател подписа договор след трансфер за 17 милиона евро от Нант, но така и не успя дори да тренира с тима от Уелс. Самолетът със Сала изчезна на 21 януари вечерта, а две седмици по-късно тялото му бе извадено от дъното и бе разпознат.

В петък около 9,15 ч местно време, самолет на British Airways от Лондон пристигна в Буенос Айрес и върна в родината му тялото на футболиста.

Имаше много репортери, които след това тръгнаха по пътя на минибуса, нает от Кардиф, отпътувал за Прогресо в провинция Санта Фе. Това е градчето, където е израснал Емилиано, роден в едно от близките селца-квартали с име Кулулу.

Пътят от столицата е над 500 км, като големите медии в Аржентина следят и това последно пътуване на Сала. Трагедията на нападателя обедини всички не само във футбола, въпреки че той дори не бе голяма звезда в играта.

В Прогресо вече се готвят за изпращането на своето момче.

Стадиончето на местния отбор, на което Емилиано е тръгнал във футбола, ще приеме поклонението преди Сала да бъде погребан. На терена днес малчугани пуснаха балони и един флаг в цветовете на Прогресо - небесносиньо, бяло и жълто.

На него пишеше: Лети високо, Еми Сала!

В тъжните часове, в които Аржентина се готви да изпрати момчето, Луиза Енгерер разказа своята история пред бразилския в. "О Глобо".

Тя е волейболистка, а във Франция се запознава с Емилиано и двамата започват да излизат заедно в последните месеци.

"Ще опитам да живея без него, но няма да е лесно - казва Луиза. - Знам, че един ден отново ще се видим и ще сме щастливи."

Бразилката е татуирала на ръката си "Завинаги Еми", придружено със сърце и номера, с който Сала играеше - 9.

В същото време в Европа все повече набира сила битката за парите от трансфера на загиналия футболист.

Донякъде кощунствено, в деня на погребението на Сала, Нант сезира ФИФА за това, че не е получил навреме първия транш от сумата, която Кардиф е трябвало да преведе.

"Английският клуб избягва диалога с нас, което не е добре - казва представител на френския отбор пред в. "Екип". - Затова потърсихме ФИФА и искаме справедливост."

Световната централа може да накаже сериозно Кардиф, който пък отказва да плати преди да бъде уреден въпросът със застраховката на Сала.

Казус, който вероятно ще измести скоро от заглавията трагичната съдба на момчето, което не долетя до мечтата си.