Лекарят на "Интер" (Милано) професор Пиеро Волпи отговори на въпросите на Агенция "Монитор" около зловещия инцидент с футболиста на клуба и на националния тим на Дания Кристиан Ериксен.

Проф. Волпи е един от водещите италиански ортопеди и вещ специалист по хирургия на коляното, рамото и глезена. В момента той е и ръководител на клиниката по ортопедия и спортна травматология към престижния болничен комплекс "Уманитас" в Милано. Благодарим му, че намери време да отговори на нашите въпроси между два прегледа на спешни пациенти.

- Проф. Волпи, имал ли е проблеми от кардиологично естество Ериксен в "Интер"?

- Никога. Вече това го завих многократно - никога, ама никога с Кристиан не се е случвало макар и нещо дребно, незначително, което да подскаже отдалеч дори елементарен сърдечен проблем. Така е било докато той е играел в "Тотнъм", така е и откакто е в "Интер", където никакъв физически параметър, нито една кардиологична данна, никакъв анализ от какъвто и да било тип, не са поставяли под съмнение здравословното състояние на полузащитника.

- Кога за последно са правени обстойни прегледи на датчанина преди европейското първенство?

- В Италия това беше рутинният преглед преди последния мач от шампионата, в който той бе титуляр. И всичко беше наред. Мисля, че колегите в Дания са го прегледали обстойно по време на тренировъчния сбор и дори преди мача с Финландия. Ако са имали и най-малкото съмнение - абсурд е да го пуснат да играе.

- От кога в Италия съществува закон, който забранява на хора с определени сърдечни проблеми да практикуват спорт?

- По принцип в Италия няма забранителен закон, но е наложено с нормативен акт задължението всеки гражданин, практикуващ професионален спорт, да има здравословно свидетелство за това, тоест че е пригоден за спортна дейност. Ако той има дори и най-малки сърдечни проблеми, сертификатът не се издава и съответно лицето не може да практикува избрания спорт. Но въпросното здравно свидетелство важи и за любителите - спортисти, дори ако те са в детска възраст, изискванията са много строги.

- Имал ли е Ериксен проблеми с коронавирус и дали е бил ваксиниран?

- Не, Ериксен не е боледувал от COVID-19, не се е ваксинирал и откакто е в "Интер" винаги е издържал безпроблемно изпитите на медицинските прегледи.

- Разполага ли всеки стадион в Италия с дефибрилатор, с който бе спасен живота на датчанина?

- Да, в Италия всеки стадион разполага с дефибрилатор, откакто преди осем години на стадиона в Пескара почина от сърдечен удар футболистът от "Ливорно" Пиермарио Морозини. Неотдавна от инфаркт почина в съня си и иначе здравият капитан на "Фиорентина" Давиде Астори...

- Доколко изключително натоварената като игрово време програма на футболистите е предпоставка за проблеми като този с Ериксен?

- Натоварването е за всички, а лекарите са за това да следят да не се прекрачи границата чрез редовни прегледи и стриктно следене на здравословното състояние на всеки един футболист.

- Дали в семейството на Ериксен има наследствено обременяване със сърдечни проблеми?

- В здравословния му картон няма отразени проблеми за някакво наследствено обременяване.