Сериозен скандал свързан със злоупотребата с медикаменти е напът да разтърси немския футбол.

Документален филм на телевизията ARD, наречен "Тайният допинг - удар на хапчето", достигна до шокиращи заключения. Филмът ще бъде излъчен тази вечер в немския ефир, но според предварително публикуваната информация, става въпрос за масова злоупотреба с обезболяващи сред футболистите.

За филма са съдействали над 1100 футболисти, лекари и треньори, като 150 от тях са били играчи от Бундеслигата. Някои настоящи, а други играли в немския елит в близките години.

Може би най-популярното име, което се реши да застана пред камерата на ARD, бе това на бившия сръбски национал Невен Суботич. Той направи име с екипа на Борусия (Дортмунд), където изигра 263 мача и бе част от състава на Юрген Клоп, достигнал до две поредни титли на Германия и финал в Шампионска лига. В момента той е част от новака в елита Унион (Берлин).

"За 14 години в немския футбол видях доста неща. Знам със сигурност, че Ибупрофенът се раздаваше сякаш е пакетче с бонбони. Всеки взимаше постоянно, а не съм сигурен колко здравословно бе това.

За всяко малко "Ох!", така да се каже, има наличен Ибупрофен. На играчите често не се обяснява какви последствия може да предизвика.

Просто се търси незабавният ефект, дали за премахване на стрес и напрежение, дали заради истинска болка от травма и преумора, или просто по навик.", разказва сърбинът.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

В документалния филм се твърди, че 47% от събеседниците са признали за злоупотреба с обезболяващи.

Посочените от тях причини са най-различни. Някои наистина са започвали с вземането на лекарство заради болка от травма или удар. Впоследствие обаче това е ставало навик при всяко едно неразположение.

Доста футболисти казват, че са взимали болкоуспокояващи за спрвяне с напрежението и психическата умора, не заради физически проблем.

Почти всеки играч признава, че с вземането на медикаменти, представянето му се е подобрявало значително. Най-вече физическата му издръжливост.

Украинецът с палестински корени Дани Шахин, който дълги години се състезаваше в различни тимове от Втора Бундеслига, също застава пред камерата.

"Не е реалистично човек да продължи да играе без обезболяващи, ако се пристрасти към футбола. Последните 3-4 години нищо наистина не работи без хапчета.

Колкото пъти да ми бяхте казали, че прекалявам с лекарствата, нямаше как да ви послушам. Това бе единственият начин да продължа".

Много от участвалите във филма играчи споделят, че в даден етап лекарството, което взимат, просто спира да действа. Така те търсят все по-силни медикаменти, стига се дори до инжектиране на обезболяващи. Понякога се е стигало до 4-5 инжекции преди мач.

Президентът на немския футболен съюз - Фритз Келер, пък остана доста изненадан от тези разкрития.

Той призна, че това е доста плашеща тенденция, особено при аматьорите, където тези медикаменти обикновено се приемат без лекарски надзор.

Вероятно след излъчването на целия филм тази вечер, разкритията ще бъдат доста по-конкретни и фрапиращи, а това може да доведе до тотална реформа в спортната медицина.