Президентът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира актуалните теми в българския футбол пред камерата на своята телевизия Нова.

Той даде актуалното си мнение за Лудогорец, ситемата за видеоповторения и БФС.

"За да даваш в спорта, трябва да си направил нещо сериозно и в бизнеса. Лудогорец за нас винаги е бил един социален проект. Така го и започнахме - подпомагайки един местен клуб и местната общественост, но не само спортната. В крайна сметка този клуб успя да направи Разград име, за което се говори не само в България, но и по света", коментира Домусчиев. Той подчерта, че в началото отборът не е имал най-големия бюджет, но въпреки това е успял да стане шампион.

Според мен не всичко е пари. Важен е и мениджмънтът. А той е едно много широко понятие. Важно е как ще структурираш отбора, дали ще подбереш най-качествените хора за всяка позиция, за да постигнеш максимален ефект с минимални средства. Факт е, че дойдоха времена, в които Лудогорец може да побеждава грандове с 6-8 пъти по-голям бюджет от нашия", коментира още собственикът на "Орлите".

Според Домусчиев в момента Левски се очертава като най-сериозен конкурент предвид факта, че в края на есенния дял от шампионата е на 5 точки след Лудогорец.

"Все пак не трябва да отписваме и "Локомотив Пловдив" и ЦСКА. Има и още няколко отбора, които ще се борят за място в първата шестица. Първенството ни не върви никак зле, има интрига", каза Кирил Домусчиев.

Президентът на Лудогорец коментира и горещата тема ВАР в България:

"Рано или късно, ако искаме да имаме професионално, а не аматьорско първенство, тази система ще трябва да се изгради. Това е бъдещето".

По отношение на нужните за целта инвестиции, бизнесменът поясни, че размерът им зависи от модела система, който ще бъде избран. И допълни, че собствениците на клубове вероятно ще търсят финансова подкрепа и от държавата. "Дали тя ще я даде, е друг въпрос. Но тази система ще ни остави в Европа, ще помага за развитието на съдиите ни и ще охлади футболните страсти", категоричен е той.

"Трябва да се инвестира във футбола, защото той е социален феномен - хората обичат и искат да гледат футбол. Нужна е и инфраструктура. А това няма как да стане без подкрепата на държавата", каза още бизнесменът.

Кирил Домусчиев заяви, че няма намерение да се кандидатира за президентския пост в Българския футболен съюз (БФС), тъй като е доста ангажиран. Има и собствен клуб, който иска да развива.

"Новият президент на Съюза трябва да бъде човек с възможности, да не е фалирал, да има авторитет и да обича футбола, той да е в сърцето му. Защото има и собственици, за които футболът не е интересен, но те държат клубове - може би, защото е модерно", коментира Домусчиев.

Като пример за човек, чийто избор за шеф на БФС би подкрепил, бизнесменът посочи Атанас Фурнаджиев. "През годините той е дал много пари за футбола, успешен бизнесмен е, с богат опит и в същото време - сравнително млад. Но от моите разговори с него разбрах, че няма намерение да се кандидатира, което е жалко", заяви Домусчиев. Самият Фурнаджиев обаче споделил, че няма също да се кандидатира за президент на БФС.