Неизвестни факти, спомени, истории и снимки допълват книгата "Гунди - какъвто не го познавате". Тя излиза на 2 май, в навечерието на 80-ия рожден ден на футболиста Георги Аспарухов-Гунди (1943-1978), съобщават от издателство "Труд".

В рубриката "Народът за Гунди" е събрано всичко ново, което авторите са научили за легендата на българския футбол, пет години след излизането на първото издание на книгата, коментират от "Труд".

Авторският екип - Кристиан Иванов, Елица Младенова, Добромир Добрев и Георги Иванов, е подбрал в първата част на книгата 28 момента от живота на Гунди - от раждането му до датата на нелепата му смърт, когато на 30 юни 1971 г. с Никола Котков са пометени от камион на прохода "Витиня".

В книгата има много лични истории - на съпругата на Гунди - Лина, на сина му Андрей, който се жени за дъщерята на друга легенда - Павел Панов, на Янка Рупкина, на Стефан Аладжов, на редица известни и по-малко известни хора, докоснали се до Гунди.

В новото издание са поместени авторски снимки на спортния фотограф Петър Спасов, кадри от хора, фотографски спомени от чуждестранния печат и архивни кадри от погребението на Гунди, предоставени от Антоанета Георгиева.

"Идеята за новото юбилейно издание дойде след разговор с рекордьора по мачове за "Левски" Стефан Аладжов. Аладжата ни разказа как привърженик на "сините" повече от половин век пази кичур с коса на Гунди. Какво по-голямо доказателство за магията, която поражда всичко свързано с големия голмайстор", разказват авторите.

Междувременно има развитие и по темата с откриването на паметник на футболната легенда близо до родната му къща в "Редута". Кметът на район "Слатина" Георги Илиев сподели в социалните мрежи, че предложението му е било прието единодушно от комисията по култура, като очаква това да се случи и от общинския съвет по-късно днес.