Уникалните драми, на които Мондиалът ни направи свидетели в последните три дни, могат да се окажат решаващи за бъдещето на турнира.

В последния кръг от групите видяхме буквално всичко да се променя с всеки един гол, независимо на кой стадион, а в дадени моменти дори картон повече да определя съдбата на отборите.

Сценарий като за филм, а какво повече искат организаторите на Мондиал за след четири години, когато най-големия футболен форум ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико.

Както вече добре знаем, ФИФА взе не особено популярното сред феновете решение от 2026-а Мондиалът да се състои от 48 отбора, което естествено означаваше, че трябва да има промяна и във формата.

Първоначално спряганият сценарий изглеждаше ужасяващ - 16 групи с по три отбора, като първите два от всяка група продължават към елиминациите.

Групи от по три отбора биха разрушили цялата концепция на Световните първенства, а и биха били сцена на много манипулации, защото замесените в последния мач два тима спокойно ще могат да стискат ръцете си на реми, ако то ги устройва.

При подобно решение никога повече нямаше да видим драмите, на които станахме свидетели през тази седмица.

Според появилите се информации, вече водещият вариант е турнирът да бъде съставен от 12 групи по четири отбора.

Така към елиминациите ще отиват първите два тима от всяка група, заедно с най-добрите осем отбора, завършили на трето място.

Разбира се, това също е вариант, при който всичко драстично се променя и една победа може да е достатъчна да те прати в следващата фаза, но това е рискът, който ФИФА прие с избора си за увеличаване на бройката участници.