Заглавието звучи като шедьовър, изречен от Димитър Пенев... Но е истина. Английският национален отбор, истинският, няма да играе на европейско първенство това лято, но един друг тим, който представя Англия, до последно ще таи надежда за справяне с пандемията. За да може да участва на Евро 2020 през август.

Запознайте се ПСЖ от остров Ман. Или по-точно с Пийл Сен Жермен. От рибарското градче Пийл - третото най-населено място нa британския остров, намиращ се в Ирландско море.

Да, Хари Кейн, Рахийм Стърлинг и останалите "истински" футболисти" на Англия няма да играят на европейско, поне не и тази година, но мечтата остава жива за представителите на Ман. Които си имат всекидневни професии - в състава фигурират водопроводчици и чистачи. И за втори път трябва да бъдат Англия на "най-лудата надпревара в Алпите" - Европейското първенство за планински градчета.

Турнир, който събира общо осем отбора, уж от планински области в съответните държави и се провежда почти като същинско Евро - на всеки четири години в подножието на най-високите върхове в Европа. Обичайно първенството се играе паралелно с другото, на футболните звезди, а това лято предстои четвъртото му издание. На 2000 метра надморска височина.

"Имам странно чувство за хумор и повече свободно време, отколкото жена ми смята, че имам. Влязох в контакт с тях и просто питах дали може да играем на игрището им, без да имам очаквания", разказва за това как се стига от остров Ман до Алпиет Гари Крисчън - капитанът на ПСЖ.

"Не съм очаквал положителен отговор", добавя той.

Турнирът ще се проведе на стадион "Отмар Хитцфелд" в селцето Гшпон, на който обаче ПСЖ вече има мач - загуба с 1:9 от сборен отбор от швейцарски ветерани. Именно след този мач те са поканени да играят като Англия на предстоящото първенство. За втори път. Защото организаторите така и не успяват да осигурят представител на страната посредством официалните канали.

През 2016 година турнирът се провежда във Франция, а домакин е Морзин - ски курорт на повече от 1000 метра надморска височина.

"Беше същинска лудост, хора висяха по балконите, пееха, размахваха знамена, излязохме на терена с деца в ролята на талисмани, разменихме си флагчета", връща се назад в спомените си Крисчън.

"Да играеш с емблемата на Англия на гърдите, да чуеш химна преди това - това е спомен за цял живот. Невероятна възможност да изживееш мечтата си да бъдеш национал", продължава той и добавя, че всъщност голяма част от колегите му са ужасни от футболна гледна точка.

Най-тежката загуба на Евро 2016 в планините за Англия е... 0:10. От бъдещите шампиони от Русия. Които по думите на Гари имат бивш капитан на същинския национален отбор в състава си, голмайстор на втора дивизия на Русия, както и двама носители на Купата на УЕФА.

"Вече сме хората, на които се обаждаш, когато искаш да биеш слаб отбор на висока надморска височина. Може да не сме талантливи, но сме душата на купона. Канят ни отново, защото се разбираме с всички. И всички ни обичат, защото не струваме", смее се капитанът.

 Това лято Англия ще бъде в група с Белгия и Австрия.

"Имаме шанс срещу австрийците, те са същите средняци като нас. А ако спечелим мач - ще наема автобус без покрив и ще обикаляме по улиците у дома", завършва той.