Бирмингам и Лондон поискаха финала в Шампионската лига на 29 май, след като стана ясно, че Турция е в "червения списък" на страните за пътуване на британски граждани.

Решението от петък на правителството на Обединеното кралство означава, че двата финалиста - Манчестър Сити и Челси ще минат през безброй трудности и 10-дневна карантина при завръщането си, за да изиграят най-големия мач в европейския футбол.

Той е на стадион "Кемал Ататюрк" в Истанбул, а дори отборите да се справят с рестрикциите в името на финала, феновете просто няма как да пътуват за него.

Стадион "Вила Парк" изглежда като идеален вариант, след като Бирмингам предложи на УЕФА мачът да бъде изместен там. След 15 май в Англия ще се допускат фенове на стадионите в близо 20 процента от капацитета им, което значи, че близо 10 000 могат да гледат на живо финала при такъв сценарий.

И то - с минимални усилия и разходи по пътувания, без да напускат страната си.

"Уембли" е друга възможност, но има проблем - на 29 май там е насрочен да се играе "най-скъпият мач във футбола", а именно - плейофът за влизане във Висшата лига. Вариант е този двубой да иде в понеделник, 31 май, ако УЕФА се съгласи в последната събота от месеца финалът в Шампионската лига да е на арената.

А тя е за 86 000 зрители и може да събере за този мач над 20 хиляди фенове. И пак - без да се налага те да летят между различни държави в актуалната пандемична обстановка.

Засега няма никаква реакция от УЕФА по двете предложения.