Два от най-големите клубове в Бразилия отказват да излязат на терена и са на път да поведат бойкот срещу рестарта на футбола в страната. Ботафого и Флуминензе, два от "голямата четворка на Рио", категорично обявиха, че няма да играят.

Програмата отреди мачовете да се завърнат идната седмица в отделните щати на страната, която обаче има над 45 000 жертви в пандемията от коронавирус. Случаите на заразени ежедневно се покачват в Бразилия и футболните отбори се страхуват да се върнат към нормален ритъм.

Флуминензе и Ботафого пуснаха официално своите решения и няма да играят в първия кръг на Кампеонато Кариока - щатското първенство на Рио де Жанейро.

Същата позиция имат и Фламенго, Крузейро и Вашку да Гама - други грандове от града, но засега те не са декларирали официално, че няма да играят.

"Играчите се страхуват, а ние не можем да ги обвиняваме за това - обяви Нелсон Муфарей, президент на Ботафого. - За съжаление много хора в страната ни явно живеят някъде далеч от реалността.

Неприятно е, че някои клубове са съгласни да подновят мачовете. Ние обаче сме твърдо против и няма да играем."

Ако и шампионите на Бразилия и континента Фламенго откажат да стартират сезона, Кампеонато Кариока ще има наистина причудлив вид - без най-ярките и популярни тимове.

Освен това федерацията ще трябва да намери санкция за тези клубове, а това ще предизвика огромна вълна недоволство.