Двама футболисти от родната Първа лига са с положителен тест за коронавирус.

Става въпрос за Красимир Станоев от Етър (Велико Търново) и Емил Виячки от столичния Славия.

Двамата нямат никакви симптоми на вируса, а наличието му е било открито след задължителните PCR тестове, на които всеки играч от елита бе подложен.

Емил Виячки от Славия дори не е провеждал тренировки в последните дни и за щастие не е имал контакт със свои съотборници.

"Виячки е със съмнения за коронавирус заради тест, който е положителен, но не се притесняваме, защото е изолиран и няма контакт с останалите. Освен това говорих със самия футболист и той ми призна, че няма никакви симптоми. Място за притеснения няма", заяви президентът на Славия Венцеслав Стефанов.

И двамата футболисти ще бъдат поставени под домашна карантина, като на този етап не е ясно дали това ще се отрази на плановете за подновяването на първенството.

Заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Карамашев. потвърди за положителния допинг тест в Етър

"Чакаме резултатите. Процедурата е спазена. Уведомена е Регионалната здравна инспекция и футболистът е поставен под карантина в квартирата си, каза още Камарашев.

Той добави, че футболистът няма симптоми и не се налага за момента да бъде приеман в болнично заведение.

Резултатите на останалите футболисти от Етър ВТ са отрицателни, след като пробите бяха тествани и обявени.

Днес министърът на спорта Красен Кралев официално издаде заповед за подновяване на шампионата на 5 юни. Тренировките с по-големи групи от играчи пък са разрешени от 21 май, дотогава отборите ще тренират на групи от максимум 5 човека.