Двама фенове на Ливърпул, които са оцелели при кошмарните събития на стадион "Хилзбъро" през 1989-а, са се самоубили заради събитията на тазгодишния финал в Шампионска лига.

Това разкриха организаторите на група за подкрепа между уцелелите. Става дума за мъже на възраст 52 и 63 години, които не са понесли сцените преди финала между Ливърпул и Реал във френската столица. Те не са присъствали там, а само са гледали по телевизията.

През 1989-а на "Хилзбъро" в Шефийлд загинаха общо 97 фенове на Ливърпул след струпване заради отваряне на твърде малко врати на стадиона.

През тази година хиляди привърженици опитаха да влязат на стадиона или без билет, или неправомерно, за да са вътре навреме. Това предизвика хаос и крайни мерки от полицията, която използва сълзотворен газ.

"През тази година трима оцелели от "Хилзбъро" се самоубиха. Един от тях го направи преди годишнината, за да не си спомня отново за събитието, а други двама заради сцените на "Парк де Пренс". Двете събития имаха много общи неща. И при двете движението на тълпата беше затруднена от тесни места и хора се притискаха един в друг в тунел", сподели Питър Скарф от Hillsborough Survivors Support .

Близо 2000 фенове на Ливърпул съдят УЕФА заради организацията на финала в Париж с обвинения за физически или психологически травми.

Самият двубой с Реал беше отложен за 35 минути, а "белия балет" след това спечели с 1:0.