Двама сирийски бежанци попаднаха в разширената селекцията на националния "Отбор на надеждата", който ще представя България на Homeless World Cup 2024 в Южна Корея през септември.

Националният треньор Борислав Фердинандов избра 10 състезатели след проведените през последните месеци 5 селекционни турнира на футболната база в "Бояна".

Освен сирийците Наурас Мохамад и Ахмад Мохлев, в представителния тим попаднаха още Тихомир Тихомиров от София, Борис Митков и Добри Петров от възпитателното училище в Ракитово, Йордан Бонев, Невен Атанасов и Михаил Иванов от Пазарджик, Тодор Рангелов и Симеон Димитров от Благоевград.

Националите се събират за тренировъчен лагер на 25 август, а осем от тях ще заминат за Сеул на 19 септември.

Деветнадесетото световно първенство по футбол за хора в неравностойно положение се организира съвместно от шотландската фондация Homeless World Cup и корейската социална организация The Big Issue Korea. В него ще вземат участие над 500 състезатели, разпределени в 44 мъжки и 20 дамски отбора, а мачовете ще се играят на спортната база на сеулския университет "Ханянг".

"Отбор на надеждата" записа рекордно класиране на миналогодишния световен шампионат в Сакраменто, Калифорния, завършвайки на шесто място. Така българският тим се утвърди като един от десетте най-добри състава в турнира от включването си в него през 2012 година.

Той е и един от най-успешните социални проекти в страната.

До този момент в инициативата са взели участие над 1000 младежи, които са израснали в институции и в незаконни постройки в сегрегирани общности или са били настанени в центрове за бежанци и за хора със зависимости. Всичките 72 национални състезатели от "Отбор на надеждата", участвали в Homeless World Cup, са социално включени и са пълноценни членове на българското общество.