Трансферните суми за футболните звезди ще паднат рязко след подновяването на сезона, твърди изследване в Англия, подкрепено от специализирани издания като Transfermarkt.

Това е пряк ефект от пандемията, прекъсването на ритъма на футбола и икономическите последици, които те ще имат върху клубовете. Пазарната стойност, а вероятно и заплащането на звездите, също ще се свие чувствително дори на най-високо ниво и в най-големите клубове.

Пазарните цени на футболистите във Висшата лига на Англия са паднали с общо 1.6 милиарда лири за последните 50 дни.

Най-скъп остава Рахийм Стърлинг (Манчестър Сити) - 115 милиона, но при спад от близо 30 млн. спрямо февруари.

Второто място делят Кевин де Бройне (Сити), Хари Кейн (Тотнъм), Мохамед Салах и Садио Мане (Ливърпул) - всички оценени на 108 млн. лири.

Вероятно тенденцията ще бъде за целия европейски футболен пазар, когато играта поднови ритъма си.

В интересно интервю в сряда, мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Солскяр разкри, че клубът вече е набелязал целите си за трансфери и очаква да вземе някои от тях доста по-евтино, отколкото е планирал. Тезата му е, че клубове ще са принудени да продават играчи заради кризата, която ще удари особено тежко онези, които не са най-мощни финансово.

И, съответно, те вече няма да могат да искат огромни суми за своите звезди, а ще са склонни на компромис при продажба.

Като цяло след огромния бум на пазара с трансфера на Неймар от Барселона в ПСЖ (222 млн. евро) и след това на Килиан Мбапе от Монако пак към Париж (180 млн. евро), балонът с цените на играчите вече изглеждаше извън контрол.

Кризата обаче може да има естествен позитивен ефект в това отношение и да върне някаква нормалност в този бизнес.