Битката за оцелявяне в испанската Ла Лига е жестока, като цели 7 отбора са застрашени да придружат отпадналия вече Елче във втора лига.

Остават два кръга, а ситуацията на дъното е критична за Еспаньол с 35 точки, за Валядолид, Кадис и Хетафе (по 38), Алмерия (39), Селта и Валенсия (по 40). Всеки един от тях може да усети гилотината след последните два мача.

В сряда Еспаньол направи 3:3 у дома с Атлетико, като се върна от 0:3 в резултата и все пак спаси точка. Но днес клубът поиска официално анулиране на резултата и преиграване на срещата. Причината е вторият гол на гостите, дошъл след удар на Антоан Гризман, при който топката влиза или не влиза с целия си обем зад линията.

ВИЖТЕ ПОЛЕМИЧНАТА СИТУАЦИЯ ОТ ВСИЧКИ ЪГЛИ>>>

На терена реферът Марио Мелеро даде знак играта да продължи и не призна попадението. Но ВАР се намеси, гледа повторения и сигнализира - гол. Но клубът от град Барселона възмутено реагира и написа официален апел до Лигата - нито едно повторение не показва категорично, че гол има.

Това, което е най-важно - от линията на вратата, е практически "затъмнено" от тялото на вратаря Фернандо Пачеко, който ляга да отбие топката. И не се вижда къде е тя, преди това да се случи.

Лигата ще разгледа жалбата, защото аргументацията в нея е силна. ВАР е нарушил една от основните си функции в случая. Намесил се е, без да има доказателство за явна и очевидна грешка на арбитъра. Такова би имало, ако повторението от камерата, която е на голлинията, бе ясно.

А то не, тоест - от нито един друг ъгъл не може да се каже безусловно, че топката е във вратата. Това са теории и упражнения по геометрия.

А ако ВАР няма неопровержими доказателства, не променя решения, взети на терена от съдията. Ето това е нарушено.

Така Еспаньол се е вкопчил в сламката - защото ако мачът се преиграе и бъде спечелен, това са две точки в плюс за тима, които могат да са решаващи. Разбира се, има го и рискът да загубиш (а все пак Атлетико водеше с 3:0 в мача и е категорично по-силният отбор), но какво има да губи отборът от град Барселона?

Снимка: Телевизионен екран