Въвеждането на системата за видеоасистенция на съдиите у нас е с една стъпка по-близо, след като експерти от ФИФА и УЕФА пристигнаха за специален двудневен семинар.

На него, с представители на БФС бяха обсъдени възможностите и действията, които следва да предприеме родната централа по проекта. Експертите-гости - Тибо Найсен (IFAB), Михаел Бьослер (Обучение на съдии, ФИФА) и Бхавешан Мооргхен (Иновации и технологии, ФИФА) разясниха детайлно ходовете за въвеждане на ВАР и запознаха българския екип с условията, на които трябва да отговаря проектът.

Подробно дискутирани бяха изискванията за обучението на съдиите за работа със системата, изискванията при избора на техника и използване на технологията. Разискани бяха и условията, на които българските стадиони трябва да отговорят, както и критериите, които БФС трябва да спази, за да получи финално одобрение за използването на системата.

Първата среща по проекта ще бъде последвана от изготвяне на план, в който ще бъдат заложени конкретни срокове, разпределение на функции и отговорности. Разработката ще бъде регулярно съгласувана и консултирана с експертите на международните футболни институции.

Амбицията на БФС е системата да бъде използвана за първи път в плейофната фаза на Първа лига през 2021 година. Тоест - през пролетта на следващия шампионат в елита.