Световното клубно първенство в Катар официално стартира, а докато всички очакват изявите на Ливърпул и Фламенго, откриващият двубой бе доста по-екзотичен.

Катарският шампион Ал-Сад, където треньор е легендата на Барселона - Шави, имаше доста интересна задача пред себе си.

Домакините трябваше да срещнат отбора на Хиенген Спорт от Нова Каледония, който участва на първенството като шампион на зона Океания.

Катарците победиха с 3:1, но това се случи доста по-трудно от очакваното, след като се нуждаеха от продължения.

В редовното време резултатът бе 1:1, а до 100-ата минута екзотичните островитяни удържаха резултата, докато вратарят не направи безумието да улови върната му от бранител топка. Последвалият непряк свободен удар бе реализиран за 2:1.

Все пак никой не може да се сърди на играчите на Хиенген. Те не са професионалисти, а повече от тях се определят като специалисти по плажен футбол, а не този, който бяха принудени да играят вчера.

Треньорът Феликс Тагава доскоро бе учител. Това пък е работата на капитана на тима Бертранд Кай, който има звезден статут в страната. Самият той разкри преди турнира, че е израснал в племе, а доста от удобствата на модерния свят са били чужди за него до тийнейджърските му години.

Снимка: XINHUA/БТА

Ал-Сад откри в 20-ата минтуа чрез алжирския национал Багдад Бунеджа. Катарците вкараха още два гола в редовните 90 минути, но те бяха отменени след намесата на ВАР.

Геройският гол на тима от Нова Каледония пък вкара Ами Роин, който у дома изкарва прехраната си с търговия.

Снимка: XINHUA/БТА

В продълженията все пак се случи логичното. Абделкарим Хасан даде преднина на Ал-Сад след изпълнението на непряк свободен удар, а испанецът Педро оформи крайното 3:1.

В следващия кръг Ал-Сад ще срещне шампионът на Северна Америка - Монтерей. Победителят от този сблъсък пък ще има честта да премери сили с шампиона на Европа - Ливърпул.