Една от най-големите фигури в историята на британския футбол - Денис Лоу обяви, че се бори с деменция и Алцхаймер.

Диагнозата не е от днес, но сега шотландецът е решил да съобщи пред света лично за състоянието му. 81-годишният Лоу не спираше допреди началото на пандемията да е активен в събития, организирани от Манчестър Юнайтед, на който е сред най-големите клубни легенди.

Нещо повече - той е на статуята пред стадион "Олд Трафорд", почитаща "Триединството на Юнайтед", редом с Боби Чарлтън и покойния вече Джордж Бест. Лоу игра за "червените дяволи" 11 сезона, спечели всичко и взе "Златната топка" през 1964 г.

"Няма да е лесно - каза в обръщението си Денис, съобщавайки на света, че има двете тежки заболявания. - Особено за хората, които ме обичат най-много и са най-близо около мен. За тях ще е най-трудно.

Знам какво ме очаква. Ще бъде болезнено и светът ми ще се променя с всеки ден, което вече се случва.

Искам да помоля всички за разбиране и търпение. Мозъкът ми постепенно започва да губи сила, а паметта ми вече на моменти изневерява.

Има моменти, в които не успявам да контролирам нещата, имам добри и лоши дни, нека кажем така.

Разбирам какво се случва и затова търся публичност. Искам всички да знаят, а и да предприемат необходимото, доколкото могат да се опазят от тези ужасни заболявания.

Пожелах да бъде направено голямо дарение от мое име на Фондацията за борба с деменцията във Великобритания, както и на Обществото срещу Алцхаймер. Нека се случи сега, не знам къде ще съм и как ще съм след година."

Лоу ще продължи да ходи на мачовете на Юнайтед, докато здравето му го позволява, съобщи семейството.

Embed from Getty Images