Емблематичният шотландски вратар Анди Горам е диагностициран с рак на стомаха, а заболяването е в напреднал стадий.

Лекарите му дават около 6 месеца живот и макар той веднага да започва лечение, перспективите не са добри.

"Това ще е най-дългият мач в живота ми. Като вратар съм правил невероятни спасявания, дано сега успея да направя най-голямото, а именно да спася живота си. Няма да изпадам в депресия. Тя няма да ми помогне. Ще живея позитивно напук на съдбата", каза той.

Горам описа сиптомите, които е усещал месеци наред, но не им е обърнал необходимото внимание.

"От началото на тази година все по-често усещах тежест в стомаха. Имах чести болки и киселини. В последните няколко седмици не можех да ям. Повръщах почти всичко, което хапна или пийна. Загубих над 25 килограма. Развих непоносимост към огромно количество храни. Това ме накара да отида на лекар, където откриха коварното заболяване. Ракът се е развил бързо и докато реагирам вече напредва към други важни органи. Сега болката е всекидневна и изключително остра. Взимам обезболяващи, но дори те не могат да облекчат състоянието ми", сподели вратарят.

Химиотерапията ще е изключително интезивна, но любовта на феновете ще му дава сила.

"Новината дойде изненадващо. Всичките ми близки са шокирани. Химиотерапията ще е изключително интензивна, надявам се да стане чудо и да получа поне няколко години живот. Благодарен съм за вълната от подкрепа, която получих. Феновете са зад мен. Всички знаят, колко много съм дал за Шогландия", заяви той.

Анди Горам е един от най-обичаните шотландски вратари. Той остави ясен отпечатък по терените в Англия и Шотландия. Има 195 мача за английския Олдъм Атлетик, 138 мача за шотландския Хибърниън и 184 мача за Рейнджърс.

Със състава на Рейнджърс е печелил 5 пъти първенството на Шотландия. За националната селекция на страната има 43 мача. Бил е част от отбора на 4 големи форума. Това са световните първенства през 1986 в Мексико, 1990 година в Италия, както и на европейските през 1992 в Швеция и 1996 година в Англия.