Кристиан Ериксен е съвсем близо до завръщане на терена в професионалния футбол 7 месеца след ужаса от мача Дания - Финландия на Евро 2020. Тогава халфът на "червения динамит" падна на терена след сърдечен арест и остана в безсъзнание за минути, като светът се боеше от най-страшния възможен изход.

29-годишният Ериксен обаче се върна към живота, дни по-късно му бе поставен специален "стартер" на сърцето, с който той може да играе футбол в няколко страни на Европа. Там здравните наредби позволяват това.

Англия е една от тези държави, а Висшата лига е мястото, където Кристиан разцъфна за големия футбол след трансфера му от Аякс в Тотнъм през 2013-а.

От няколко дни Ериксен е играч на друг лондонски отбор - Брентфорд, и се готви за своя дебют. Той вече тренира с тима, а в сряда може да бъде включен в групата за гостуването на шампиона Манчестър Сити. Ако това не се случи, в събота ще е сред 18-те за домакинството на Кристъл Палас.

Тогава стават и точно 7 месеца от случая на "Паркен" в Копенхаген в мача с финландците. А в понеделник, навръх 14 февруари, играчът навършва 30 години.

В първото си интервю като играч на Брентфорд, датският полузащитник каза:

"Направихме много тестове и получих одобрение от много лекари, преди да се вземе решението, че мога да играя отново. Брентфорд бе най-добрата ми опция и искам в следващите 4 месеца до края на сезона да си върна формата и отново да се чувствам като футболист.

Около Коледа ми се обади Томас Франк (мениджърът на Брентфорд е датчанин и бивш треньор на Ериксен - б.р.) и си говорихме дълго. Попита ме как съм настроен да дойда пред януари тук. И се съгласих.

В часовете след случилото се в Копенхаген аз бях сигурен, че повече няма да играя футбол. Два дни по-късно това се промени и казах на семейството ми, че отново ще съм на терена един ден.

Сега не мисля за това, което се случи. Виждам в главата си първия мач, в който ще играя. Моментът е близо."

Embed from Getty Images