Етър отпадна от Първа лига в родния футбол след инфарктна развръзка в добавеното време и 1:2 у дома срещу Монтана. Удар на Николай Минков във втората минута от прибавените след 90-ата рикошира в бранител и излъга вратаря Христо Иванов, за да влети в мрежата му. Голът дойде в напрежението на епилога на срещата, в който и двата тима знаеха, че ремито е самоубийствено.

И тръгнаха да търсят победата.

Етър поведе с гол на Преслав Боруков, негов 13-и през сезона. В 20-ата минута той вкара топката в празната врата, след като вратарят на гостите Благой Макенджиев сбърка след корнер. В 42-ата минута обаче балансът се промени, след като Янко Ангелов реализира дузпа да 1:1. А до този момент изглеждаше, че контролът е изцяло в домакините.

През второто полувреме Етър не направи достатъчно, Монтана искаше, но сякаш нямаше сили... И мачът си вървеше към 1:1, което пращаше Монтана във втора лига, а Етър обричаше почти сигурно на същата участ.

Тогава дойде ударът на Минков, рикошетът и голът. И изведнъж всичко се преобърна.

Това е втори гол в добавеното време, който има нокаутиращ ефект за Етър тази пролет. В последния двубой от редовния сезон страхотно попадение на Димитър Рангелов даде реми на Славия на същия стадион "Ивайло", че даже и на същата врата - 1:1. Тогава победата пращаше Етър в четворката, която играе за седмо място, и тимът от Велико Търново нямаше да има никакви проблеми с оцеляването си.

Вместо това онзи удар донесе срив, а сега - и изпадане.

Монтана събира 27 точки, а Етър остава с 25 и вече няма как да не е сред последните два тима в дънната четворка. Ботев (Враца) е с 28, а Славия има 33. Тези два състава играят по-късно тази вечер и успех на врачани праща и Монтана във втора лига. Всякакъв друг изход обаче ще остави страхотна интрига за дербито на Северозапад в петък, когато Монтана приема Ботев. В този дуел ще се реши втория, който изпада директно.

Отваряме скоба - възможно е всичко това да са празни приказки, теория и сметки без кръчмар, ако БФС приеме промяната в регламента. Тя бе предложена изненадващо през март, като в нея няма изпадащи директно, а последният тим ще играе бараж с третия във Втора лига. Но, куриозно, още няма яснота дали това предложение ще бъде окончателно прието.

Към момента Етър изпада, Монтана чака услуга от Славия тази вечер и после - голямо дерби в петък. Славия няма проблем с оцеляването си, като само с две поражения днес и в петък у дома от Етър, може да иде на бараж.