Литовците от Хeгелман или северномакедонците от Шкупи (Скопие) ще играят с "Левски" във втория квалификационен кръг за Лигата на конференциите. "Сините" ще научат името на съперника си на 20 юли, когато ще се изиграе и втората среща между двата тима, от които категорично по-познат е този от столицата на западната ни съседка.

Шкупи е отборът на албанският квартал "Чаир" в столицата Скопие, като през 2012-а клубът се появява на македонската футболна сцена като опонент на местния гранд Вардар. Създаването на клуба е именно с целта да събере подкрепата на етническите албански в столица, които до този момент нямат един сериозен свой тим.

И резултатите не закъсняват, защото Шкупи бързо се утвърждава като основен тим в елита и дори може да се похвали с титла от 2022 година. През миналия сезон тимът остана втори в класирането след шампиона Струга.

Именно Шкупи е фаворитът в двойката с литовския Хeгелман, а при евентуален сблъсък срещу Левски няма да е никаква изненада, ако гостуващите фенове бъдат забранени, както се случва често в балкански дербита. Такъв пример имаше и при гостуването на Левски в Солун преди година.

Европейското участие ще бъде шесто поредно за северномакедонците, които са стигали най-далеч до плейоф за групите на Лигата на конференциите преди година, когато бяха победени от косовския Балкани. Треньор на тима е турчинът Чихат Арслан, а състава е сплав от местни играчи и чужденци, включително такива от Ямайка, Бразилия, Сенегал и Нигерия.

За литовците от Хегелман това е дебютно участие в европейските клубни турнири, което те извоюваха благодарение на четвъртото място през миналия сезон. Плюсът на балтийците за предстоящите мачове с Шкупи е това, че в момента първенството на страната е в разгара си.

Отборът от Каунас е създаден през 2009 година от германската международна транспортна компания Хагелман и е воден от Андриус Скерла, който в дните си на играч може да се похвали с 84 мача за селекцията на Литва.

Литовците в състава обаче са малцинство. За сметка на това има чужденци на килограм, включително петима бразилци, двама японци, двама нигерийци, финландец, хърватин, сърбин и румънец.