Европейският и южноамериканският футбол са на път към революционни решения, които да доведат до открита война с ФИФА. Тя вече започна и се води "на тихия фронт" от години, след като световната централа даде домакинства на два Мондиала за 12 години не на държави от двата континента, които имат себе си за водещи в играта.

И докато домакинството на ЮАР 2010 бе прието дори с одобрение от европейските и южноамериканските футболни фактори, тъй като носеше стимул за играта в Африка, където тя е на огромна почит, избирането на Катар 2022 бе направо шокиращо.

Но сега войната става открита. ФИФА съвсем очевидно подкрепя плановете, водещи началото си пак от Изтока, за промяна във формата на световните първенства и провеждането им не на 4, а на две години. Това на практика ще ликвидира смисъла от Европейските първенства и Копа Америка. Двете конфедерации официално се обявиха "против" и дори плашат с бойкот при такъв сценарий.

И, което е по-лошо за ФИФА, те имат готови варианти и механизми да осъществят контратурнири и прояви, които да генерират не по-малък интерес.

Днес в. "Кларин" в Аржентина изнася удивителни детайли от стартиралото вече и усърдно поддържано сътрудничество на УЕФА с Конмебол - конфедерацията на Южна Америка. Лично президентът на европейския футбол Александър Чеферин е имал среща в Ню Йорк с шефове от този континент, а миналата седмица бе подписан и договор за три мача от серията "Финалисима".

В тях през 2022-ра, 2025-а и 2029-а ще се срещнат първенците на двата континента. Догодина през юни в Лондон Италия ще играе с Аржентина.

Но сътрудничеството не спира дотук. Двете конфедерации са създали свой общ офис в САЩ, като в него вече работят групи, които да избистрят план за общ турнир, който може да бъде провеждан през две години (на нечетна). Вероятно идеята ще е за "къс формат" с 8 отбора, три мача в група, полуфинали и финал, както бе европейското първенство до 1996 г.

Идеята е на надпреварата да са четирите най-силни като коефициент от предходните 12 месеца тима на Европа, както и четирите в Южна Америка.

Ще се търси съдействие при успешен първи опит, да бъде договорено участие и на шампиона на Централна и Северна Америка, на Океания, Азия или Африка. Дотук е сигурно, че най-големите проблеми в комуникацията, когато става дума за турнир, който се опълчва на календара на ФИФА, ще има от азиатска страна.

Но дори и без "гост участници", надпревара, в която хипотетично можем да гледаме Бразилия, Аржентина и Уругвай, смесени в групи с отбори като Германия, Италия, Англия или Франция, изглежда достатъчно любопитна. Нещо като мини световно първенство, изчистено от "аутсайдери".

Турнирът може да продължава спокойно не повече от 14 дни и да е в една държава, а дори и в един град - ако става дума за Буенос Айрес, Рио или Лондон, да речем.