Европейският футбол се закани да бойкотира задаващото се революционно решение на ФИФА за Световно клубно първенство.

Съветът на централата, ръководена от скандалния Джани Инфантино, в петък обяви, че е гласувал в полза на новия формат на турнира. Той ще включва 24 клубни отбора и ще се провежда през лятото в години, в които няма Световно или Европейско първенство. За първи път би следвало да го гледаме през 2021 г.

Реакцията от УЕФА не закъсня. Куп водещи клубове, както и ръководителите на централата, изпратиха протестно писмо.

Заплахата е за бойкот на новия турнир, който трябва да включва 8 европейски и 6 южноамерикански отбора. Такъв формат изцяло разбива календара, отнемайки месец юни от него и реално оставяйки без почивка играчите от най-силните клубни тимове.

Освен това новият турнир донякъде отнема от блясъка на Шампионската лига, която отборите ще си оспорват до май, за да влязат в нова битка... през юни.

ФИФА обаче има жокер - и това са парите. Всеки участник може да спечели до 50 милиона долара от наградния фонд, ако стигне до финала и вземе трофея.

Вероятно това би убедило доста от клубовете да размислят, въпреки че към момента позицията на Европа е ясна - бойкот на безумието, което отнема единствения шанс за прекъсване и почивка в календара за водещите играчи.