Никой не е в безопасност - общо взето така се чувстваха европейските клубове това лято, опитвайки се да устоят на финансовото торнадо от Саудитска Арабия.

Азиатците влязоха ударно на пазара и привличаха играчи "на килограм". Но преди часове трансферният пазар там затвори, което поне временно успокои страстите във футбола.

Тоталът на сделките е наистина впечатляващ - само това лято клубовете са похарчили 957 милиона евро за нови попълнения, като единствено английската Висша лига е по-напред в класацията.

Повече от една трета от тази сума бе пръсната от Ал Хилал - 353 милиона евро. Перлата в селекцията на арабския тим бе Неймар, за когото бяха платени 90 милиона евро на ПСЖ. А в тима пристигнаха още популярни имена като Рубен Невеш, Калиду Кулибали, Сергей Милинкович-Савич и Малком.

На второ място е Ал Ахли, сред чиито редици най-разпознаваемото име е Роберто Фирмино от Ливърпул. За него и за останалите нови клубът брои 194 милиона евро, срещу които в редиците се озоваха Рияд Марез и Алан Сен-Максимен, Роджър Ибанес, Едуар Менди и Габри Вейга.

Тимът на Кристиано Роналдо - Ал Насър, също бе активен на пазара, като привлече големи имена за общо 165 милиона евро - Садио Мане, Брозович, Лапорт, Фофана, Алекс Телес и Отавио. Важно е да се направи уточнението, че в общата сума не влиза сделката за Роналдо, който бе привлечен през зимата..

Колкото до настоящия шампион Ал Итихад - там безспорно най-популярното име е все още актуалният носител на "Златната топка" Карим Бензема.

Бе направена и мощна трансферна офанзива за Мохамед Салах, но Ливърпул устоя.

Поне до следващия трансферен прозорец...