Нидерландия се превърна в третия европейски национален отбор, който се включи в протеста срещу домакина на следващия Мондиал - Катар.

Играчите на "лалетата" излязоха с черни тениски, на които бе изписано "Футболът подкрепя промяната" преди вчерашната си квалификация срещу Латвия, спечелен с 2:0.

Националите на Нидерландия изслушаха химна си с тези тениски, а след това направиха и отборна снимка с тях, преди да ги свалят и да изиграят мача в традиционното оранжево.

Три часа по-рано страната, която започна целия протест - Норвегия, за втори пореден мач изрази своята позиция.

Играчите на скандинавската страна излязоха с бели тениски, на които бе изписано "Човешки права на и извън терена". Националите на Норвегия дори вдигнаха заедно ръце във въздуха в знак на протест срещу домакина на световното първенство, за което играят квалификации.

В първия си мач протест изрази и Германия, няма да е изненада, ако Бундестима го направи и тази вечер при гостуването си на Румъния.

Причината вече е ясна на всички. Тя е последният доклад, който доказа 6500 смъртни случая на хора, работили по изграждането на инфраструктурата за Мондиала в Катар.

Всички те са работили при ужасяващи условия, напомнящи робски труд, а катарското кралско семейство е прикривало всичко това, като продължава да го прави и днес.

Това е поредният скандал около Катар след огромните разкрития за корупция и подкупване на висши футболни управници срещу осигуряване на домакинството.

Снимка: Getty images