Европейското първенство по футбол бе първото значимо спортно събитие, което ръководителите отложиха заради пандемията от коронавирус.

Шампионатът на Стария континент бе преместен за следващата година, като планът бе да се проведе в същия формат, на същите стадиони и почти същите дати.

"Daily Mail" обаче съобщава, че може да има и проблем с някои от градовете домакини.

По ексцентрична идея още на Мишел Платини, първенството трябва да се проведе в 12 града в 12 различни страни.

"Стадио Олимпико" в Рим и "Сан Мамес" в Билбао обаче, все още не са потвърдили, че са готови да бъдат част от първенството през 2021-а. Именно Италия и Испания са най-засегнатите страни от коронавируса, като и двете държави не искат да дават съгласието си преди пандемията да е отминала напълно. 

Още няколко от стадионите пък имат запазени концерти или цели фестивали за този период и в момента обмислят как да съчетаят събитията, правейки опити да преместят музикалните събития с няколко седмици.

На този етап единствено стадион "Уембли" в Лондон е потвърдил, че ще приеме всеки мач по програма. Именно в британската столица трябва да се проведат полуфиналите и финала на Евро 2021.

Така УЕФА започва да обмисля различни варианти при отказ на някои от градовете домакини.

Наглед най-лесният е при отпадането на някой стадион, той да бъде заменен с друг. Може да е някой от останалите в програмата на Евро 2021, може и да е друг стадион из Европа. Поне Стария континент изобилства с арени, които могат да приемат мачове от най-висок калибър.

Има и краен вариант, при който първенството ще бъде преместено само в една, или в две съседни държави, което значително би улеснило феновете и отборите.

Не е тайна, че президентът Александър Чеферин винаги е критикувал този формат на първенството, наричайки го "грешка, която няма да се повтори".

Той обаче бе избран от предшественика му Мишел Платини и на този етап новото ръководство се съобразява с този факт.