Отборът на Лацио може да има много сериозни проблеми заради действията на ръководството в последната седмица.

Римските "орли" вече са обект на разследване заради нарушаването на противоепидемичните протоколи. Това може да им донесе наказание от много сериозна глоба, до изхвърляне от италианския елит, съобщи водещото издание в страната "Гадзета дело Спорт".

Преди седмица над 10 от играчите на Лацио изненадващо не пътуваха за Брюж, където тимът гостува в мач от Шампионска лига. Това веднага породи съмнение, че тези играчи са дали положителни тестове за коронавирус. Те нямаха контузии, а и нямаше логична причина Симоне Индзаги да излиза с отслабен състав в мач от най-високо европейски ниво.

Доста от тези играчи не бяха в групата и за гостуването на Торино в Серия "А", като през целия този период, клубът така и не обяви официална причина за тяхната липса.

Единствената информация, която излезе от ръководството на Лацио е, че в клуба е имало "фалшиво позитивни" тестове.

Това заключение предизвика сериозен скандал в Италия, защото във всяко първенство има ясни протоколи относно COVID-19. Те важат за всеки отбор, като докторите и шефовете в Лацио няма как да взимат сами решения, които противоречат на протокола. При положителни тествое, играчите трябва да се карантинират, като преценката дали са фалшиви или не, трябва да се направи от местните здравни власти.

Прокуратурата вече се е намесила по случая, като президентът Клаудио Лотито и главният лекар Иво Пулчини са били подложени на разпит. 

Санкция за Лацио ще има при всички положения. Предстои обаче да се разбере колко сериозно е нарушението на "орлите" и до какава степен е било застрашено здравето на играчите и техните семейства, заради решенията на ръководството.

Ако се докаже, че въпросните играчи с "фалшиво позитивни" тестове са тренирали през цялото това време, санкциите за клуба може да стигнат дори до радикалното изхвърляне от елита