Ако си мислите, че ситуацията с борбата за власт в родния футбол е нетипичина, то в следващите редове вероятно мнението ви ще се промени. В Мали също се провеждат избори за нов шеф на местната футболна асоциация, но за разлика от БФС, където битката бе между Димитър Бербатов и настоящия президент Борислав Михайлов, в африканската страна ситуацията е малко по-различна.

Защото има само един кандидат, като това щеше да е нещо съвсем нормално, освен ако той не бе... в затвора.

Става дума за 66-годишният Мамату Туре, който в слчай, че се чудите, и в момента е президент на местняи футбол, а понастоящем е зад решетките заради повдигнати обвинения за злоупотреба от времето, което е прекарал като финансов и административен директор на местното народно събрание. Малиецът е президент на местния футбол от 2019 година, а също така заема високи постове и във ФИФА и африканската конфедерация КАФ.

Всички желаещи да се кандидатират за поста са преминали специален тест. Туре е успял да го стори преди 9 август, когато е бил арестуван по обвинения за присвояване на цели $28 милиона държавни пари.

Президентът на малийския футбол е бивш данъчен инспектор с магистратура в сферата на одитите. Обвиненията за злоупотреби са за периода между 2013 и 2019 година.

И така - въпреки множеството си проблеми, свързани с нарушаването на закони в страната, Туре си остава единствен кандидат за нов мандат на досегашната си длъжност. Просто защото тримата други мераклии за поста не са преминали въпросния тест, на който са били оценявани кандидатурите им. Там един от въпросите е бил дали изптиваните са обект на дисциплинарна, криминална или гражданска процедура или каквото и да е разследване.

Конкурентите му смятат, че той или е излъгал, или не е отговорил.

Бившият вицепрезидент на федерацията Секу Кейта изрази възмущението си от случващото се пред BBC Sport Africa, като пита защо никой не предприема действия. Все пак единственият кандидат е зад решетките в момента.

Националите на Мали се класираха за следващото издание на Купата на африканските нации, което ще се проведе в Кот Д'Ивоар в началото на 2024 година.