Въпреки че Пеле бе погребан във вторник, темата продължава да е водеща за бразилските медии, които задават един голям въпрос. А именно - защо куп легенди отсвириха поклонението пред Краля на футбола, въпреки че приживе многократно твърдяха колко са близки с него.

Най-сериозни са критиките към звезди, които са носили капитанската лента на Селесао и често са твърдели, че идолът и покровителят им е именно Пеле. Изброяват се имената на Зико, Ромарио, Феномена Роналдо, Кафу, Кака, Роналдиньо, както и това на актуалния капитан на националния отбор Неймар.

Защо всъщност изброените не уважиха с присъствието си поклонението пред Пеле? Отсъстващите бяха потърсени за коментар, но само двама откликнаха - Ривалдо и Кафу.

Легендата на Барселона обясни, че решението му е лично.

"Дори и да бях в Бразилия, не съм сигурен дали щях да отида на поклонението, въпреки че знам, че Пеле е най-добрият за всички времена. Не обичам да отдавам почит в този момент, но не съм против всеки, който иска да го направи. Запознах се с Пеле, имах няколко разговора с него и имах възможността да го почета приживе. Във всеки един момент показвах обичта и възхищението си към него и той винаги ми благодареше за това. Никой няма да промени уважението и възхищението, които изпитвах и продължавам да изпитвам към него, въпреки че не отидох на поклонението. Най-добрата почит е приживе, а това аз направих и съм с много чиста съвест", обясни Ривалдо.

Кафу пък призна, че е искал да присъства, но не е могъл.

"За съжаление, не можах да бъда на поклонението на Пеле, аз съм на другия край на света, по работа. Променя ли това отношението ми към Пеле или какво означава той за мен и за футбола? Никога! Това, което остава в сърцето ми, е онзи Едсон, когото срещнах, когато ме повика да играя, когато започвах пътя си в националния отбор. Този ден не обезсилва нашата история и не те прави по-малко важен за мен".

Очакваше се Пеле да бъде изпратен и от някои от съотборниците си в шампионските селекции от 1958, 1962 и 1970 година. Всички те обаче са с влошено здраве и не успяха да присъстват.