Стотици фенове на футбола излязоха по улиците на Берлин на демонстрация в подкрепа на Месут Йозил.

Огромната част от шествието носеше турски знамена, а то стана най-шумно и плътно под прозорците на сградата на Аксел Шпрингер, където са редакциите на вестниците "Билд" и "Ди Велт".

Протестиращите са недоволни от отразяването в медиите на скандала около отказването на Йозил от националния тим на Германия. Плеймейкърът напусна, посочвайки като аргументация различния стандарт в отношението към него, расизъм, липса на защита от федерацията и т.н.

Снимка: Getty Images

Неслучайно в сърцето на демонстрацията бяха хора с турски етнически произход, живеещи в Германия.

Клубът на Месут - "Арсенал", вече обяви, че взима мерки играчът да се чувства подкрепян и важен в Северен Лондон, в този труден за него момент. Главният треньор Унай Емери даде лентата на Йозил в съботната контрола срещу ПСЖ (5:0).

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Но в Германия нещата не са толкова еднозначни, като критиките към футболиста не стихват.

"Това е страхливо решение - коментира Фреди Бобич, спортен директор на "Анйтрахт", бивш немски национал, работил и у нас като футболен шеф (в "Черноморец"). - Във футбола трябва да си мъж, да приемаш трудностите и дасе изправяш срещу тях. А не да бягаш при първите такива.

Месут можеше да даде голямо интервю във водеща германска телевизия, да застане срещу въпросите на журналисти и фенове, а не просто да ни уведоми за нещо с едно съобщение в социалните мрежи.

А и този параван с расизма, който използва, просто не кореспондира с реалностите, познавам добре футбола в страната, включително и атмосферата в националния тим, за да знам какво говоря.".

В Германия продължава да се коментира и снимката на играча с Реджеп Ердоган, която обиколи света и интернет месец преди Мондиал 2018, и разпали първите големи критики към Йозил. А после дойде и сивото му представяне, наред с целия германски отбор, на самото Световно първенство.

Снимка: Twitter