В Беларус нещата са "без изменение", като първенството по футбол си върви и няма изгледи да бъде спряно. Изиграха се вече три кръга, макар да се чуват доста гласове против тази позиция на държавата. Но тя е твърда, като се изразява най-ясно от изказванията на президента Лукашенко, който говори за "истерия" и липса на всякакви основания за притеснения от вируса Covid-19.

В страната вече има 700 случая (повече от България, например) и 13 починали, но това не променя твърдия курс на държавата по отношение на мерките. Лекари в Минск препоръчаха поне мачовете да са без публика, но засега и това не е прието.

А какво мислят привържениците?

"Стадионът всъщност е безопасно място - казва фенът на Динамо (Минск) Антон Шемет. - Никаква паника не трябва да има, животът си продължава. И да се затворим в бункери, все същото. И без това много повече хора умират от онкозаболявания, от други болести, от пиянство дори. Тези приказки около вируса са лицемерни, мерките и правилата - също. Ще си ходим на мачове и това е. Ето, в събота отивам в Городея на гостуване..."

Александър Томчик, 31-годишен фен на Торпедо БелАЗ, казва:

"Има опасения, естествено, но не чак толкова сериозни, че да спрем да ходим по мачове. Лекарите препоръчват да не ходим на места, където се струпва народ.

Но стадионите ни не са точно такова място в момента, няма много публика... Няколкостотин души и полупразни трибуни на целия стадион... В градския транспорт е по-опасно. На мач поне сме на въздух. Не виждам смисъл да спират първенството."

Третото мнение е на Егор Кисел, 21-годишен фен на БАТЕ (Борисов).

"Хората сами гласуват с краката си - казва той. - Ето, на последните мачове имаше много малко публика. Вероятно се страхуват. Да, аз също си обичам отбора и ми се ходи на мач. В събота срещу Енергетик бяхме през 2-3 метра един от друг, отидох в един отдалечен сектор и бяхме съвсем малко хора. През ред, през дистанция. По този начин мисля, че не създаваме струпване.

Имам някои притеснения, но не е чак паника. Клубовете правят достатъчно - те не призовават никой да ходи на стадиона, както беше преди. БАТЕ дори спря онлайн продажбата на билети. Не гонят хората от трибуните, но не ги и насърчават да са там. Всеки си преценява риска."

За край оставяме мнението на 59-годишният Игор Тарканов, който също е от Динамо (Минск).

"Опасно е, но не повече от това да се разходиш по улицата - казва той. - Няма да пропусна мач. Ходете на стадиона, спазвайте дистанция, опитвайте да ограничите контактите. И всичко ще е наред."

Мненията събра сайтът Tribuna.ru за Sports.ru.