Феновете на пловдивският Ботев за пореден път публично изразиха недоволството си по най-болната им тема - строежа на стадиона им "Христо Ботев".

Сагата, която продължава повече от седем години, получи лъч надежда преди година, когато държавата отпусна пари за стадионите на Ботев и Локомотив в Пловдив.

И докато на "Лаута" ремонтните дейности текат с пълна сила, то темповете на "Колежа" не се харесват на феновете на Ботев, които вече няколко пъти излизаха с остри реакции срещу кмета Здравко Димитров.

Те му поставиха ултиматум до 15 януари да изясни статута на строежа на "Христо Ботев" и да бъдат поети ангаименти с датите на следващия време ви диапазон.

Ето какво пише в декларацията с име "Една година лъжи и голи обещания", публикувана без редакторска намеса:

"Уважаеми съграждани, скъпи ботевисти,

Измина една година от рестартирането на строежа на стадион "Христо Ботев". През това време се наслушахме на обещания и красиви истории. С очите си обаче виждаме нещо съвсем различно - изключително бавни темпове на строителство, незаинтересованост, непрозрачност и безхаберие. Обстоятелства, които будят основателно недоумение и притеснение у всички нас. Многократните ни опити за изчистване на проблемите бяха посрещнати единствено с некомпетентност, хаос и прехвърляне на отговорностите между възложителя - Община Пловдив, проектанта и изпълнителя на стадиона.

След близо шестмесечни усилия успяхме да получим нещо, което трябваше да бъде количествено-стойностна сметка на първи етап от строежа. Със съжаление установихме, че документацията беше подадена некоректно. Въпреки това екип от експерти я разгледа и установи, че редица от предвидените в първия етап от строителството дейности изглеждат ненавременни и дори абсурдни.

Ще си позволим да дадем няколко примера - изпълнение на 100% части "Електро" и "ВиК" на обекта и включване на някои дейности (монтаж на седалки), които могат да бъдат изпълнени в обществената поръчка за седалките, тъй като индикативните цени за монтаж са десетократно по-ниски от заложените в поръчката за стадиона. Добавени са и нови строително-монтажни работи, в които не става ясно какви видове дейности включват, как са определени количествата им и как са ценообразувани. Освен това в официален писмен документ общината отказа да се ангажира, че стадионът ще бъде завършен не с две, а с четири трибуни - ясен пример за това, че иначе захаросаните обещания могат да останат само празни приказки.

Според нас е напълно възможно при добро желание и ангажираност на възложителя - Община Пловдив, с отпуснатите от държавата средства стадионът да бъде построен с козирка и с всички минимални изисквания за провеждане на мачове от "Ефбет лига". Странно е как при налични средства в размер на 25 млн. лв. и изискване в договора за обществената поръчка (ОП) за частично въвеждане в експлоатация сега се представят завишени стойности на етапа в размер на 36 млн. лева, при това дори без козирка, а никой в Община Пловдив не реагира и дори напротив - приема ги за нормални.

Всичко това ни кара да мислим, че Община Пловдив като възложител на ОП не се справя с ангажиментите си спрямо изграждането и въвеждането в експлоатация на стадион "Христо Ботев". Причините са или незаинтересованост, или некомпетентност. Всичко това е недопустимо, имайки предвид състоянието на спортната инфраструктура в града. Тези факти закономерно възмущават жълто-черните фенове и гражданите на Пловдив.

Уважаеми ботевисти, пловдивчани, българи! Гневът ни не е насочен само към осемгодишната липса на нашия дом и незадоволителното темпо на строеж. С всички сили искаме да избегнем възможността за безконтролно харчене на обществен ресурс - парите от нашите данъци.

Дами и господа, управляващи града ни, ако в най-кратък срок не предприемете необходимите действия за построяването на стадион "Христо Ботев" с козирка, във вид, готов за провеждане на футболни срещи и други мероприятия, при пълна прозрачност и съобразяване с работодателите ви - гражданите на Пловдив, гневът им ще избухне. При продължаващо бездействие и нехайство този гняв ще се стовари с пълна сила над всички виновници за това стадион "Христо Ботев" да продължава да не функционира.

Даваме ви срок до 15-и януари, в който да изясните статуса на строежа и да поемете ангажимент за следващите стъпки с конкретен времеви диапазон. Приемете това като последно предупреждение.

Сдружение ПФК Ботев, Клуб на привържениците на Ботев Пловдив и Обединени фракции Бултрас".