Фенове на Манчестър Юнайтед са блокирали входовете на тренировъчната база Карингтън тази сутрин в знак на протест срещу собствениците на клуба.

Те искат незабавна оставка на фамилия Глейзър, която дълго управлява клуба, а скандалът около Суперлигата "преля чашата" за привържениците.

Те вече издействаха оставката на изпълнителния директор Ед Уудърд, който е един от главните действащи лица в годините след напускането на Сър Алекс Фъргюсън. В тези осем сезона Юнайтед не успя да влезе в битката за титлата.

Мениджърът Оле Солскяр, треньорите Майкъл Карик и Дарън Флетчър, както и халфът Неманя Матич са говорили с ядосаните фенове.

Американските милиардери Глейзър бяха част от изграждането на проекта Суперлига, който скандализира световния футбол и доведе до сериозен отпор на футболисти, фенове, анализатори и т.н. Всичко това доведе до логичен провал на проекта, поне засега.

След девет сутринта на тренировъчната база Карингтън феновете опънаха плакати с надписи "Глейзър аут", "Ние решаваме кога ще играете" и "51% Манчестър Юнайтед", което напомня за германския модел на собственост. Там феновете държат повечето акции спрямо собствениците.

Във вчерашния ден Джоел Глейзър се извини, че е въвлякъл отбора в Суперлигата, но изказването му далеч не бе прието радушно от привържениците.

Подобни протести пред "Стамфорд Бридж" от феновете на Челси доведоха до оттеглянето на "сините" от Лондон от Суперлигата, а след това и останалите отбори последваха идеята.

Засега не е ясно дали Глейзър имат намерения да продават Манчестър Юнайтед. Преди три години те отказаха оферта от саудитския принц Мохамед Бин Салман на стойност близо 4 милиарда долара.