Световната футболна централа ФИФА, както и европейската - УЕФА, са поискали обяснение от БФС за случилото се в родния футбол в последната седмица.

Става въпрос за оставката на Борислав Михайлов, която той оттегли 18 месеца след като я подаде. Така той се завърна начело на футбола ни, като дори отмени насрочения Конгрес и ще изпълни пълния си мандат до февруари 2022-а.

От публикация на специалиста по спортно право Георги Градев става ясно, че ФИФА и УЕФА искат да чуят позицията на БФС по тези въпроси.

Градев качи снимка на писмото във фейсбук страницата си, като то е насочено към изпълнителния директор на родната централа Борислав Попов.

В състоящото се от четири абзаца писмо, се припомня друго писмо от 2019-а, в което БФС уведомява ФИФА и УЕФА за подадената оставка и заявява, че ще има временен президент в лицето на Михаил Касабов до насрочването на нов Конгрес.

Това обаче не се случи, а ФИФА и УЕФА напомнят и за отменените конгреси до този момент.

Двата футболни органа искат също така да резберат на какви точно основания, били те и част от българското законодателство, е прието това оттегляне на оставката.

Писмото завършва с:

"В светлината на тези събития, ние ви молим да ни предоставите детайлна позиция обясняваща вашите действия. В частност искаме да уточните на база какви правила в устава или закони на националното право, Изпълкома одобри тази оттеглена оставка на Борислав Михайлов".