Информация за българския футбол в новата платформа с данни на ФИФА шокиращо твърди, че един от елитните 14 клуба в българското първенство е собственост на държавата.

Или по-конкретно дори - "на правителството", въпреки че не е ясно какво точно е продиктувало такава формулировка.

В дигиталната база https://landscape.fifa.com/ са вкарани детайли за всяко едно първенство, национална федерация, организация на футбола, както и юридическа уредба и регистрация на отделните клубове.

И в българската секция ясно пише: 14 професионални клуба в елитната дивизия, четири от тях - Limited company (дружества с ограничена отговорност), 9 са Joint-stock company (акционерни дружества), а 1 - Government Owned (притежание на правителството). Няма подробности за отделните клубове и не е ясно кой е този 1.

Вероятно към базата данни на ФИФА информацията е попълвана на база лицензионни и регистрационни документи, подадени от отделните федерации. И някой от първодивизонните клубове у нас е вписан като собственост на компании с преобладаващо държавно участие или на личност, която е близо до правителството.

Естествено, не е изключено да става дума и за грешка в системата, която е съвсем нова и е видима на сайта на ФИФА от 25 януари.

Пак в платформата landscape.fifa личи любопитната статистика, че 13 процента от регистрираните у нас професионални играчи са чужденци. Това е приблизително 1/8 от всички 620 футболисти.

Също много любопитно и доста странно е, че в графата трансфери е вписана сума от 150 311 105 долара при получени от клубовете ни, което изглежда направо умопомрачително (не се знае за какъв период, но дори да е десетгодишен, пак сумата е огромна).

За сравнение страни - традиционни износители на играчи за добри трансферни цени като Сърбия и Хърватия, са под 100 млн. в тази графа.