ФИФА нанесе тежък удар на Спас Делев и националния отбор на България - извади нападателя за 4 месеца от футбола!

Причината е нарушаване на договорните му отношения с Берое, откъдето звездата на атаката на българския тим си тръгна през 2016 г. Тогава Делев премина в полския Погон (Шчечин). От този клуб твърдят, че това е станало със статут на свободен агент, за което са получили необходимите документи от Българския футболен съюз.

Берое обаче подаде жалба до ФИФА, че Делев е бил с действащ договор и го е нарушил, подписвайки с поляците. Световната централа уважи апела и нападателят няма да има право да играе 4 месеца за клуба и родината си.

Делев в момента се възстановява от травма и не е бил на терена от август. Той не бе повикан за мачовете с Кипър (днес) и Норвегия във вторник от Лигата на нациите.

Но формата му в последните 18 месеца го направи неизменен титуляр на върха на българската атака след идването на селекционера Петър Хубчев на поста. Делев стана и герой у нас с двата си гола за паметната победа над Холандия с 2:0 през март миналата година.

Погон ще обжалва наказанието пред Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС), но то влиза в сила. И дори апелът да е успешен, докато излезе евентуално решение за това ще минат поне 45 дни, в които Делев със сигурност няма право да играе.

Това означава, че ще пропусне и ноемврийските мачове на България с Кипър (гост) и Словения (домакин), които може да са решаващи за първото място в групата ни.