ФИФА заложи сериозна мина около баражите за Световното първенство в Катар, след като взе половинчато и доста странно решение за руския отбор. На заседание в неделната вечер управляващият орган на футбола нареди на Русия да играе на неутрален терен мачовете си от плейофите, както и да няма символите на страната - химн и флаг, на тези двубои.

На 24 март Сборная трябва да срещне Полша, а четири дни по-късно победителят от този мач ще играе срещу Швеция или Чехия във финален сблъсък за място на Мондиала в Катар през ноември и декември.

Проблемите не са един и два - на първо място, че трите федерации - полска, чешка и шведска, вече обявиха, че няма да играят срещу руснаците.

Тоест - как точно този четиристранен плейоф ще се проведе, не е никак ясно.

"Това е доста странно и ние не сме съгласни с решението на ФИФА - обяви в понеделник сутринта Карл-Ерик Нилсон, който ръководи шведския футболен съюз. - Няма да играем срещу руския отбор, независимо дали има емблеми, герб и химн с него.

Очаквахме съвсем друго решение на ФИФА, а и начинът, по който това бе взето без никаква прозрачност и допитване до федерациите ни - нашата, полската и чешката, не ни задоволява."

Поляците са на същото мнение.

"Няма да участваме в никакви дипломатични и политически игрички - каза Чезари Кулежа, шефът на футбола в страната. - Имаме ясна позиция: Полша няма да играе с никакъв руски отбор, без значение дали ще е с химн и герб, или без тях."

Чехите изразиха подобна твърда позиция, като от Прага дори обявиха, че са готови да бойкотират евентуален финален мач, ако техният тим победи шведите, а руснаците минат през двубой с Полша (или без него, служебно - примерно).

Снимка: Getty Images

ФИФА е в отлични отношения с Русия и президента Владимир Путин, което не е тайна от години. Президентът Джани Инфантино има три визити в страната след Мондиал 2018, който бе даден на руснаците с доста съмнителни обстоятелства около избора тогава.

Първият човек очевидно е поставен в трудна позиция от случващото се, като решението от неделя издава колебания, липса на позиция и за пореден път посажда съмнения за това колко зависи ФИФА от големите си икономически партньори като Русия, Саудитска Арабия, Катар и т.н.