Световната футболна централа ФИФА отдели внимание на България и посвети материал на родния национален тим.

Поводът не е особено приятен, защото се акцентира на 20-ата годишнина от последното ни участие на голям форум - Евро 2004, като по случая бе взето и кратко интервю от Христо Стоичков.

От ФИФА направиха препратка към златното ни поколение от 90-те и като неговият най-ярък представител, именно Стоичков бе избран да коментира актуалното състояние на националния ни тим.

"България страда вече доста години.

Винаги повтарям на сегашните играчи от националния тим да не опитват да ни копират. Те трябва да намерят своя собствен път, а това включва здрава работа и постоянно търсене на усъвършенстване.

Ако се опитват да ни копират, това само ще носи повече напрежение върху тях, а това обикновенно не носи резултат. Опитвам се да им давам съвети, но само, ако ги потърсят.  Те обичат да бъдат покрай мен, а аз им показвам нужното уважение и подкрепа, от която се нуждаят. 

Аз съм оптимист и виждам България един ден да се върне на голямо първенство. Искам да отида на стадион с 40 000 или 50 000 души и да слушам националния химн на моята страна преди началото на мача и да изпитам тази емоция. Надявам се това да се случи скоро, но трябва да свършим много работа на всички нива", сподели той.

Стоичков също така бе помолен да коментира новият турнир "FIFA Series", от който националният ни тим бе част през изминалата седмица.

Там родните национали изиграха две любопитни контроли, като победиха Танзания с 1:0 и направиха реми 1:1 с домакина Азербайджан.

"Това са международни мачове и трябва да се възползваш максимално. Факт е, че става по-трудно да се организират международни срещи, но именно такава възможност предоставя турнирът FIFA Series. Става все по-трудно да се намерят големи отбори, срещу които да играеш, и тези турнири помагат на по-младите играчи, като им дават шанс да се състезават и да се учат. Във ФИФА трябва да бъдат аплодирани за желанието им да го направят. Това наистина ще помогне на всички участващи отбори и знам, че от ФИФА са положили много работа в това. Поздравления от мен".