Разследването за криминални деяния срещу президента на ФИФА Джани Инфантино е образувано без основателни причини и той ще продължи да изпълнява задълженията си, твърдят от международната футболна асоциация.

Швейцарецът попадна в полезрението на властите заради срещи с главния прокурор Михаел Лаубер по време на антикорупционните процеси през 2017.

"Никога не е имало основателни причини за разследване, защото не се е случило нищо, което дори да се доближава до криминално деяние", твърдят от ФИФА и добавят, че всички срещи са били официални и са извършени на публични места като хотели и ресторанти, избрани лично от офиса на швейцарския главен прокурор. "ФИФА и нейният президент отхвърлят категорично всички твърдения за оказване на влияние върху прокуратурата".

От организацията пишат още, че разследването на специализираната прокуратура, оглавявано лично от Щефан Келер, е с "неясна обосновка и не представя каквито и да било детайли по случая".

От ФИФА добавят: "Инфантино ще продължи да изпълнява функциите си и ще съдейства напълно както на властите в Швейцария, така и на други по целия свят".