ФИФА се провали в революционната си идея да организира Световно първенство по футбол на всеки две години.

Идея, която бе посрещната изключително лошо от страна на феновете по света, а и на всички федерации в Европа и Южна Америка, които макар и малцинство като бройка, са страните, движещи футболния бизнес.

Дни преди вече отминалия конгрес на ФИФА, президентът на централата Джани Инфантино "замаза" нещата и заяви, че никога на дневен ред не е стояло гласуването за Мондиал на всеки две години.

Очевидно обаче това не е било точно така, защото сега Инфантино и колегите му от ФИФА започват нова кампания, този път за Световно първенство на всеки три години.

Шефовете на световния футбол се надяват, че този път идеята за Мондиал на три години няма да попречи на провеждането на Европейското първенство и Копа Америка, защото просто шампионатите няма да съвпадат.

Така надеждите са, че ще се смекчи тона на преговорите с федерациите членки на УЕФА и КОНМЕБОЛ, които са големите противници на идеята.

Разбира се, идеята на ФИФА е ясна. Колкото по-често има Мондиал, толкова по-големи ще са приходите на централата, защото все пак говорим за най-гледаното спортно събитие на земята.

Но противоположното мнение е, че това, което прави Световното толкова специално, е именно провеждането му на четири години. Реално един играч получава 2-3 шанса да се изяви докато е в най-силните си години.

Очевдино в следващите месеци ще се водят доста дебати по темата, а ключова отново ще е ролята на страните от Европа и Южна Америка.