ФИФА започва да работи по генерална промяна в календара, която може да доведе до това световните първенства да се провеждат не през 4, а през 2 години.

Това би могло да се случи точно един век след старта на най-важното състезание във футбола. Първият Мондиал е през 1930 г. в Уругвай, а до 2030-а е ясно, че такава промяна няма да има. Вече са известни домакините на следващите два турнира - Катар 2022 и Северна Америка със САЩ, Мексико и Канада за 2026-а.

Ясно е, че няма да има турнир през 2028-ма, а през 2030-а и така ще се спази четиригодишният цикъл, започнал преди столетие. Но след него изглежда можем да очакваме номата формула.

ФИФА обаче вече проучва възможността да намали периодичността на Мондиалите. За това съобщи президентът на федерацията на Саудитска Арабия, която е един от инициаторите на предложението. Според него това е бъдещето на футбола.

"Намираме се във важен момент за играта и промените са наложителни - каза Ясер ал Мисехал. - Проблемите са много, като основният е, че спада интересът към футбола. И е необходимо да се погледне към възможността най-големите турнири да са по-начесто и да изпълват календара."

Президентът на ФИФА Джани Инфантино призна за предложението и го нарече "много интересно и детайлно", а на заседание на конгреса на централата 166 федерации са гласували "за" създаването на комисия, която да го разработи. Против са били 22 федерации.

Очевидно ФИФА тръгва по пътя към такъв сценарий, а това реално ще обърка тотално календарът на континенталните асоциации. Европейските първенства са през 4 години и попадат именно във времевия слот, който сега би бил зает... пак със световно първенство.

УЕФА отказва да коментира засега революционната идея, като нейният конгрес започва в началото на юни.

Не би било никаква изненада предложението да бъде прието. Все пак вече имаме първият пример на зимен Мондиал, който ще е в Катар през декември догодина. Той изцяло ще обърка сезоните в клубния футбол, като ги прекъсне по средата. Но дотук няма индикации това да притеснява ФИФА...