ФИФА официално промени правилата относно смяната на национален тим от страна на играчите.

До този момент всеки играч, който запишеше официален мач за дадена страна, нямаше право да я променя до края на кариерата си.

ФИФА обаче реши да отпусне тези правила, като даде шанс на много от играчите да променят решението си, стига да отговарят на гласуваните по време на виртуалния Конгрес условия.

Футболът все повече се изпълва от играчи, родени в различна държава от тази на родителите си, или пък имат родители от две различни националности.

Това автоматично има дава право да играят за няколко национални тима, като почти всеки играч избира да играе за по-силния състав, понякога пренебрегвайки етническата си принадлежност.

Подобни примери масово наблюдаваме в тимовете на Франция, Германия, Белгия и Швейцария, а в почти всеки европейски национален тим, има различен по произход футболист.

С новите правила, ФИФА дава шанс на играчите, да променят решението, дори вече да са записали официален мач за някоя държава.

Смяната на национален тим ще се забранява само в три условия.

Ако играчът е играл за дадена страна след навършването на 21 години.

Ако играчът е изиграл повече от три официални мача, като броят на контролите няма никакво значение.

Ако играчът е играл на голям форум за дадена страна.

Само при тези три условия, ФИФА ще забранява в по-късен етап той да промени избора си.

Така например, ако някой млад талант дебютира за силен национален тим като Франция, но след време кариерата му не се развие според очакванията и той спре да попада в плановете на "петлите", той ще може да заиграе за друг отбор, стига да има това право.

В последно време нашумяха случаите с двама от най-проспериращите играчи във Висшата лига. Деклан Райс и Джак Грийлиш първоначално имаха намерение да играят за Ейре заради ирландския си произход.

Когато обаче към тях се появи интерес от Англия - страната, в която са родени, те бързо забравиха за ирландския тим.

Деклан Райс дори имаше три мача за Ейре на сметката си, но всичките в контроли.