ФИФА ще отвори трансферен прозорец, който ще бъде специално за футболистите, играещи в първенствата на Русия и Украйна. Новината бе съобщена от Александър Зотов - генерален директор на руския профсъюз на професионалните играчи.

“Според информацията, която имам, ФИФА ще позволи на играещите в Русия и Украйна чужденци да “замразят” договорите си до юни тази година и ще отвори специален трансферен прозорец. Чуждестранните клубове ще могат да привлекат не повече от двама играчи по този пример”, каза Зотов.

През юни обаче въпросните играчи ще тярбва да се върнат обратно в предишните си клубове. 

Той уточнява, че ситуацията е сходна на тази, когато даден футболист бъде преотстъпен в друг отбор и уточнява, че не става дума за прекратяване на договорите на играчите.

Руският елитен Краснодар вече постъпи по такъв начин спрямо осем свои чуждестранни играчи, “замразявайки” контрактите им. Първенството на Русия продължава и в момента, докато това на Украйна напълно логично е спряно с оглед на руската инвазия и започналата война.

Повечето чуждестранни футболисти вече напуснаха територията на страната и не се знае какво ще се случва с бъдещето им и дали биха се възползвали от подобна възможност за временна промяна на обстановката и преминаване в друг тим.