През 2025 година ще станем свидетели на световно първенство, което ще бъде за клубни отбори и ще се провежда в същия формат като това за националните. Президентът на ФИФА Джани Инфантино обяви на пресконференция в Катар, че решението вече е гласувано с мнозинство от ръководството на световния футбол.

Общо 32 тима ще участват в надпреварата, като това е с осем повече от първоначалната идея за 24 отбора, която така и не се състоя заради избухването на пандемията от COVID-19. В момента световното клубно първенство се състои във формат, в който участват общо седем отбора от шест различни конфедерации. Състезанието, в настоящия си формат, ще бъде прието от Мароко догодина.

Инфантино говори за подобен ход още от 2016-а насам, защото смята, че това би били по-атрактивно за телевиознните компании, както и за спонсорите, но срещаше отпор от страна на големите отбори в световния футбол. Всъщност малко преди президентът да обяви голямата новина, в английската преса се появиха материали, в които се твърдеше отново, че най-популярните тимове не желаят подобно разширение.

Световното клубно първенство ще бъде с награден фонд от над 150 милиона евро. Тепърва ще научаваме повече подробности за новия формат, но дебютното му издание ще се състои през 2025 година

Това означава, че в сегашното си съществуване, световното клубно първенство ще има само още две издания. В момента Челси е актуалният световен клубен шампион.

Междувременно ФИФА се отказа от вариант, в който световното първенство през 2026 година, в което ще участват рекордните 48 отбора, да бъде съставено от 16 групи по три тима и допълнителен елиминационен кръг.