Международният футболен съвет към ФИФА обмисля да въведе промени в правилата на играта на 2 март, когато предстои среща на най-високо ниво в централата.

Заложените промени са три, а ако бъдат одобрени от ръководните органи на световния футбол, те ще влязат в сила от 1 юни 2019-а.

Първата промяна е свързана с извършването на смени. За да се избегне губенето на игрово време или триковете, които треньорите използват в последните минути на мачовете, всеки играч ще е задължен да напуска терена от най-близката до него крайна линия. Независимо дали е тъчлиния, аутлиния и в коя половина от игрището се намира.

Втората готвена промяна е свързана с вратарите и тяхната позиция при изпълнение на дузпи.

До този момент стражът нямаше право да мърда от голлиния докато противникът не изпълни наказателния удар.

В готвените промени, вратарите ще могат да застанат малко по-напред, като ще бъдат задължение да докосват голлинията само с единия крак преди изпълнението.

Третата промяна ще е при играта с ръка. От Международния футболен съвет ще искат да се уточни точно и ясно при кои ситуации играта с ръка ще е нарушение и кога играта ще продължава.

По този начин ще се намали влиянието на съдията върху тези спорни ситуации, които в момента подлежат на тълкуване от рефера.