ФИФА побърза да пусне кратко съобщение в отговор на изненадващите обвинения на швейцарската прокуратура към президента на централата Джани Инфантино. Скандалът обаче тепърва ще има развитие, предполагат медиите в Европа.

В четвъртък Стефан Келер - един от обвинителите, натоварен от прокаратурата с делата около футбола в последните години, обяви:

"Има съвсем ясни следи от злоупотреби в поведението на Инфантино, включително и около полети с частен самолет между Суринам и Женева".

Повече подробности не бяха изнесени, но швейцарските власти тепърва се разравят в случилото се.

В същото време вътрешното разследване на ФИФА, възбудено точно след първите обвинения от Цюрих, бе затворено през август и "не откри нередности". Тази сутрин централата обяви, че е "изненадана и смутена" от думите на Келер.

"Нито ФИФА, нито президентът са информирани за тези нови обвинения", пише в официално съобщение от футболните власти.

По подобен начин тръгнаха нещата при грандиозния корупционен скандал, свалил от власт Сеп Блатер и Мишел Платини (в УЕФА), а после съборил с ефект като на домино още 14 високопоставени футболни ръководители.

Тогава пак прокурори в Швейцария и САЩ алармираха, че нередностите са видни и много, а ФИФА провеждаше вътрешни разследвания, не открили никакви нарушения. След което идваха ясните доказателства за такива, но вече от отговорните за това власти.