Две много важни новини за футбола обявиха от ФИФА официално днес.

Първата от тях - Световното първенство по футбол през 2030 година ще се проведе на три континента. Новината дойде от президента на Конмебол Алехандро Домингес, като след това бе потвърдена от ФИФА. Конфедерациите на Европа, Африка и Южна Америка са постигнали съгласие за обща кандидатура, като страните домакините ще бъдат Мароко, Испания и Португалия, а първите три мача ще се играят пък в Латинска Америка.

Общата кандидатура на Мароко, Испания и Португалия е огромен фаворит да спечели организирането на домакинството на турнира след 7 години, като официално това ще бъде обявено в края на 2024 година.

Уругвай, Аржентина, Чили и Парагвай бяха също кандидати да организират целия турнир, но очевидно те ще се задоволят с приемането на първите три мача, след което надпреварата ще се пренесе в Европа и Северна Африка.

"Вярваме в голямото. Мондиал 2030 ще започне там, където всичко започна. Уругвай, Аржентина и Парагвай ще бъдат сцените на първите три мача на Световното първенство", написа Алефандро Домингес в профила си в бившия Туитър.

Тази чест вероятно ще се падне на страните от Латинска Америка, тъй като първият Мондиал през 1930 година се е провел точно в Уругвай.

И още една важна новина от ФИФА - националните отбори на Русия по футбол за мъже и младежи няма да бъдат допуснати до турнирите под егидата на организацията, докато продължава войната в Украйна, съобщиха от пресслужбата на централата.

По-рано през деня ФИФА допусна до турнирите юношеските и девическите отбори на Русия до 17 години. Всички техни мачове трябва да се проведат без знамето на страната, химна и националните символи, като не могат и да се играят срещи на територията на Русия.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската футболна централа (УЕФА) първа прие това решение на Изпълкома си на 26 септември, а федерациите на Англия, Украйна, Полша, Латвия, Литва, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Румъния вече заявиха, че ще бойкотират мачовете в знак на протест.

Най-близкото Световно първенство до 17 години ще се проведе между 10 ноември и 2 декември в Индонезия тази година, като квалификациите вече са приключили. Следващият пободен турнир ще бъде през 2025 година.

Световното първенство за девойки до 17 години пък ще бъде през 2024 година в Доминиканската република. За него ще се класират трите най-добри европейски отбора от квалификациите през май следващата година.