От ФИФА отговориха официално на публикуваните вчера информации от "Шпигел", които се позоваха на документи от "Football Leaks", че настоящият й президент Джани Инфантино е помогнал на Пари Сен Жермен и Манчестър Сити да заобиколят финансовия феърплей, когато той беше генерален секретар на УЕФА.

"Преди четири седмици група журналисти изпрати стотици въпроси към ФИФА, основани на лични и вътрешни имейли и друга информация, придобити (незаконно) от трети страни. Въпреки факта, че отговорихме на въпросите, зададени към нас, ясно и честно, определена медия реши да игнорира повечето наши отговори и да изкриви както фактите, така и истината в целенасочен опит да се дискредитира ФИФА и да се подведат техните читатели. Това е ясно.

Изглежда очевидно от "отразяването" на някои медии, че има една основна цел: опит да се подкопае новото ръководство на ФИФА и в частност Президента Джани Инфантино и Генералния секретар Фатма Самура", пише в изявлението на световната централа, където се посочват още направените промени след корупционните скандали през 2015 г.

Не е изненада, че някои от тези, които бяха премахнати, заменени или са нещастни, продължават да разпространяват лъжливи слухове и инсинуации за новото ръководство. Наясно сме, че има хора, които от чувство на неудовлетвореност, биха искали да подкопаят

ФИФА заради свои егоистични причини. Следователно, съжаляваме също, че някои медии понякога помагат на такива лъжливи твърдения без да обмислят истинските и важни промени, които бяха направени във ФИФА, след като старият режим беше отстранен под знака на срама.

Снимки: Nike.com

ФИФА приветства честната и смислена разследваща журналистика и изцяло уважава обективните журналисти. Невинаги очакваме, че ще споделят нашите възгледи или мнения, но ние молим само за справедлив и истински отчет на работата, която вършим и която ще продължим да вършим за футбола.

С радост ще се ангажираме с всяка медия, която иска да придобие по-ясна представа за нашата работа и за промените, които сме направили, и която иска да допринесе за продължаването на успеха на организацията. Най-вероятно това няма да включва едностранна "пристрастност" върху нещата и опити да се очерни личността на тези, които работят усърдно, за да подобрят ситуацията на световния футбол.

Снимка: Twitter

За избягването на съмнения си заслужава да се подчертае , че НИТО ЕДНО от "разкритията" не съдържа нещо, което дори и в най-малка степен да допринася за нарушаването на който и да било закон, статут или ред. Това безспорно е неизмеримо подобрение спрямо миналото и нещо, за което ФИФА е напълно отдадена да продължи. Няма да бъдем разконцентрирани от нашата работа, като ФИФА несъмнено е в много по-добра позиция, отколкото преди две години. Приветстваме всеки ползотворен дебат. Ще продължим да се движим напред, по-силни и по-отдадени от всякога", пише в изявлението.