Трагедията с Емилиано Сала сякаш няма как да бъде забравена от футболния свят дори 8 месеца по-късно.

Аржентинецът загина в самолет, който падна в Ламанша, докато пътуваше за старт на тренировки в новия си клуб Кардиф. Сала си отиде без да е играл и един мач за отбора, но скандалът между уелския тим и Нант, от който бе купен, продължава. За пари.

ФИФА бе дала срок до 5 септември на Кардиф и френския клуб, за да разрешат нещата помежду си. Трансферът е на стойност 17 милиона лири, но от Уелс отказват да ги платят. Нант настоява, че трябва да си ги получи.

Двете страни не се разбраха в срока и от днес специална комисия на ФИФА взе решението в свои ръце. Най-вероятно тя ще нареди на Кардиф да плати, но не е изключено и решение в полза на уелсците. Очаква се то да е ясно най-късно в четвъртък.

Вече е ясно, че който и да загуби, ще подаде жалба в Спортния арбитражен съд в Лозана. И от Кардиф, и от Нант, ясно заявиха това. Тоест - ужасно тягостният казус около един толкова трагично завършил инцидент, ще продължи да влиза в новините и през новата 2020 г.

Висшата лига, на която клубът - купувач на Сала, бе член през януари, когато се случи трагедията, също взе отношение. Тя подкрепи Кардиф, като разкри своята позиция от януари - че не смята договора за финализиран заради определени клаузи в него.

Така твърдението на британския клуб е, че контрактът е трябвало да бъде дооформен, преди да бъде входиран в регистрите на Висшата лига, но и на ФИФА. Световната централа обаче ще разгледа случая детайлно, защото според неофициални информации, тя смята договора, представен в деня преди смъртта на играча, за валиден.

Това би означавало, че Кардиф трябва да плати 17-те милиона.